Monday, December 24, 2012

Mencatu Makanan Kucing Peliharaan



Gambar hiasan


Pernah tak anda membelek 'Feeding Guideline/Feeding Instruction' pada pek makanan kibbles kucing anda? Adakah anda mengikuti sukatan makanan seperti yang tertera pada pek tersebut? Atau memberi sesuka hati / free flow kibbles untuk kucing anda?

Mencatu makanan mengikut sukatan yang disarankan bukanlah bertujuan untuk menganiaya atau menzalimi kucing anda. Sebaliknya, memberi makanan kepada kucing mengikut sukatan makanan adalah sangat penting untuk memastikan tahap kesihatan kucing anda berada pada tahap optimum, dan tidak obesiti.

Sekiranya kucing anda tidak menggemari makanan basah dan hanya bergantung kepada kibbles semata-mata, pastikan ia minum air yang banyak dan cuba ubah selera kucing anda dengan mempelbagaikan jenis makanannya. Terdapat banyak 'home-cook recipe' dari internet yang boleh dicuba.




Gambar hiasan



4 comments:

  1. Cik iela bg kibbles sehari 2x je mkn..

    Ikan rbus+nc lak smggu dlm 2-3x..

    Ok tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Iela,
      Kibbles 2x sehari, tapi kena ikut sukatan ya. Biasanya total kibbles yang dibenarkan ialah dalam 1/4 - 1/3 cawan saja sehari :)

      Delete
  2. saya pun bagi 2x sehari jugak dan memang tak ikut sukatan langsung....
    nasi + ikan goreng pn bg 2x sehari...
    tapi kucing tak obes pun...
    kurus mcm tk dberi mkn jer..
    ubat cacing 3bulan sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. kucing nak makan. tapi bila bagi makan perut dia je yang buncit. Obes perut kot...

      Delete