Thursday, October 13, 2011

Kucing Buasir (Rectal Prolapse)


Kak SS jumpa anak kucing ini di kedai makan. Kerana kesiankan keadaanya, Kak SS bawa pulang. Tapi at the moment kak SS sangat sibuk dengan tuntukan kerja. Pergi awal pagi dan pulang lewat petang. Harap dapat bawak anak kucing ini segera ke vet. Sama² doakan untuk anak kucing ini.

Ini adalah kes kedua buasir yang pernah kami terima. Kes pertama ialah kes Agnes di penang.

15 comments:

  1. :( kesian kucin ni...semoga selamat dan sihat kembali...saya ada adopt stray kitten jugak...similar prob..cuma rectal dia tak kuar mcm ni...doc kata dalam usus dia ada bisul dan anus dia terbuka agak besar...buasir...syukur dah sebulan ni dia nampak sgt sihat. semoga kak SS dapat bawak kitten ni ke vet asap dan selamat.

    ReplyDelete
  2. ya Allah kesiannya...lately mcm byk pulak kes kucing buasir ni kan, apa puncanya ekk?

    harap2 kucing ni kuat dan dpt sembuh semula..

    ReplyDelete
  3. btl la MM, akhir2 ni byk yg kt dgr tntang kucing buasir ni...apa punca kan...

    kesian kat meow ni..hrp2 kak SS dpt bwk dia ke vet cpt2...

    ReplyDelete
  4. Mudah2an simanja ini mendapat peluang untuk meneruskan hidup dgn selesa..

    ReplyDelete
  5. mybe kucing2 tg ada buasir nie, dia kan sllu makan yg bukan2.. so ssh nak berak.. agk nye la.. sbb truk gak klw kena buasir nie kan.. smoga kcing nie cpt sembuh..

    ReplyDelete
  6. hm .. bley tawu tak cam ne keadaan kucing ni sekarang. actually, sy pun baru ambil satu kitten ni di pasar. memang buasir. bawa pergi vet dia jahit. dua kali jahit tapi jahitan putus semula. sekarang ni bila keluar masukkan balik sendiri. tapi kucing tu memang macm nak pengsan r bila masuk. so sekarang .. guna ubt buasir tuk org. beli tablet, ubat sapu n ubat tolak.so far .. tengok bahagian dubur tu dah mula mengecut sikit. kadang keluar balik .. kadang elok je.sekarang nak try minyak but but dari hpa. bagus utk kecutkan semula tisu tu. ni pun dah nak dua bulan jaga dia. sume benda try n error.huhu

    ReplyDelete
  7. YA Allah kesiannyer....!! hope dia cepat sembuh... sian tgk terjulur kuar cam tuuu... :'((

    ReplyDelete
  8. ya Allah kesiannya. kat rumah saya pun ada sekor stray cat. buasir gak tapi tak seteruk ni.

    sana sini saya search cara untuk ubat buasir selain bawak vet. alhamdulillah. akhirnya dah 85% sembuh. saya bagi pil spiriluna. rupa2nya spiriluna adalah ubat yg mujarab tuk buasir. saya pun ada sapu ngan minyak but-but gak.

    ReplyDelete
  9. kucing ni dekat area BM ke?
    sebab dulu sy ada nampak kucing macam ni,
    sy ingatkan dia nak beranak ke apa
    sebab masatu dia bunting,
    and bende merah tu kuar sikit je kebontot dia.
    mcm panjang 2 cm. tak macam ni.
    then sy bagi dia makan and teduhkan dia sebab masa tu hujan.
    dekat kedai makan. baru tau rupanya buasir.
    Ya Tuhan menyesalnya tak tau awal
    sori kucing :'(

    ReplyDelete
  10. Ada sesiapa tahu berapakah kos pembedahan untuk masalah ini? Kerana si comel saya pun ada masalahcamni dh bwk pergi vet utk jahit tapi terputus jahitan die. Skrg ni saya tgah cari jalan lain samaada untuk membuat pembedahan.saya tak pernah lg brjumpa dr utk mmbuat pmbedahan dh tdak tahu kosnya

    ReplyDelete
  11. Kucing saya dah 2 ekor jadi macam ni.. kami rasa,buasir yang jadi pada kucing kami ni sebab sembelit.. sebeb sebelum terkeluar tu , tahi dia memnag keras2...tersangkut lagi kat situ.. aduh..memang x sampai hati tengok. Kami rasa makanan x serasi.. atau kami bagi awal sangat makan. So, sejak dari tu bagi makanan yang rebus sendiri atau yang wet food shaja.
    Last week bawak jumpa vet kerajaan, dia jahit.. kos, rm100 seekor. Dan doc pesan , kalau nampak dia bengkak boleh beli ubat sapu buasir di pharmacy. Saya baru je try ubat sapu ni.. x taulah kesan dia apa...

    X sampai hati tengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kucing saya baru lepas bedah 3 hari lepas masalahnya benda tu nak keluar je.terpaksa sentiasa kena tekan dgn jari. Boleh bagi pandangan untuk kucing saya cepat sihat..

      Delete
  12. skrang giliran saya pulak memiliki kucing macam ni.. ayah saya jumpa dekat masjid.. knp perlu bung kat masjid? masjid takdak makanan la.. buang la kat pasar ke apa ke.. skurang2nya dia boleh jugak makan. ok nak dipendekkan crita ayah saya bwak blik kucing tu.. anak kucing, baru dapat jalan rasanya.. saya tak pernah bela kucing.. saya tak tau nak bg dia makan apa.. saya beli makanan paket, lpas dua hari dia jd mcm ni.. saya dah bwak dia pergi vet tapi kata mereka dia kecik sgat n tak boleh bius, dijahit bontotnya secara sedar.. sgat2 ksian.. pada malamnya, jahitannya tertanggal, dan ususnya kembali keluar.. apa yang saya kena buat..? kesian sgat2..

    ReplyDelete
  13. Sye xtau la kcing sye nie buasir ke x..sebab tgk gambar2 kucing buasir pndek je kua nye..kucing sye panjang...nk anta g klink asyik x smpt je..blik kje mlm..klnk vet dh ttp...sian tgk dea

    ReplyDelete
  14. Sye xtau la kcing sye nie buasir ke x..sebab tgk gambar2 kucing buasir pndek je kua nye..kucing sye panjang...nk anta g klink asyik x smpt je..blik kje mlm..klnk vet dh ttp...sian tgk dea

    ReplyDelete