Thursday, October 30, 2014

Neutering Day @ Klinik Kembiri Setapak Sponsored by The Bodyshop

Hi kawan-kawan!

Many weeks ago we were approached by The Bodyshop personnel who wanted to be known as Amy. Amy contacted us and informed us a good news! The Bodyshop agreed to sponsor our Neutering Program and we managed to neuter 18 stray cats, 9 of which are females. The program was conducted on last Sunday and this event has benefited both the stray cats and the public. The sum of this neutering sponsorship is MYR 1500 and apart from that, The Bodyshop was so generous (we bet they are still generous!) to donate 2 bags of Starpro Kibbles and more 50 cans of wetfood amounting more than MYR 500. 

The Bodysop gang and SCRATCH volunteers

Nurse Hannah (white T), Dr Goh (Orange T) assisting our
Neutering Coordinator
The neutering operations were all done in Klinik Kembiri Setapak, We would like to thank Nurse Hannah and Dr Goh (he was also with another female Vet Doc) for being very helpful to us that day. 


Food donation and distribution

The total amount received and paid to KKS
This is part of The Bodyshop CSR project and we were grateful being selected to receive this sponsorship. We were also told that Anita Roddick, the founder of The Bodyhsop, loved to do charity events both to humans and animals. This program was to keep the spirit Anita nurtured in her company. 

There is no word to convey our gratitude to Amy and her bunch of friends who came on Sunday and of course The Bodyshop. Thank you! Thank you! and again Thank you!!

If your company would like to sponsor similar program or giving donation please contact us at ktaj0311@gmail.com . Our admins will certainly get in touch with you. 

-Encik MemeranGemok-

Wednesday, October 8, 2014

S.C.R.A.T.C.H @ Kulaijaya

Hello kawan kawan, 

Hujung minggu (4th Oktober 2014) lepas kami telah dipelawa oleh pihak pegurusan IOI Mall Kulaijaya untuk terlibat dalam program World Animal Day 2014. Program ini bertujuan memberi kesedaran tentang kepentingan Trap-Neuter-Release/Rehome-Manage kepada populasi haiwan terbiar di luar sana sama ada kucing ataupun anjing. KAmi ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada Eric, iaitu salah seorang organizer dan contact person yang banyak berurusan dengan kami. 


Sebahagian dari sukarelawan kami sampai sehari awal. Maklumlah ramai antara kami tinggal di Kuala Lumpur. Demi berkongsi pengalaman dan pengatahuan bersama sama mereka di Kulaijaya, kami gigihkan ke sana walaupuan hari esoknya adalah Raya Haji. 

Program yang dianjurkan terarah kepada sesi penjagaan haiwan dan juga kesedaran tentang kezaliman terhadap haiwan. Kami juga ada membuka booth untuk jualan amal bagi menambah dana untuk membantu haiwan yang diselamatkan ataupun membantu kos pengembirian. 



ouh ya, memang volunteer kami sangat sangat limited jumlahnya. kalau ada kawan kawan yang mahu menjadi volunteer kami sila lah hantar kan email kepada 

ktaj0311@gmail.com dan tuliskan title VOLUNTEER 

kami memang senantiasa memerlukan sukarelawan untuk membantu terutama sekali menjaga booth ni. kami diberi peluang untuk memperkenalkan diri kepada follower yang datang ke IOI Mall Kulaijaya. Alhamdulillah sesi pengenalan telah disempurnakan oleh sukarelawan kami, Cik Idaxu. sekitar hampir tengah hari, dua volunteer kami datang juga! mereka bernama Kerby dan Kash! mereka berdua ini banyak membantuk memberi kesedaran kepada masyarakat tentang dogma melayu-islam-anjing yang tidak pernah habis. Kash dan Kerby adalah anjing yang direscue oleh sukarelawan kami. Kini mereka bukan sekadar haiwan peliharaan tetapi boleh membantu kami mengumpul dana dan juga menjaga booth!  


sekitar selepas makan tengah hari, dengan pelanggan makin ramai datang ke IOI Mall Kulaijaya, kami mengadakan aktiviti ringkas tentang penjagaan kucing kepada kanak kanak yang hadir. 



Pelbagai telatah dan karenah anak anak kecil ini dalam memberi respon kepada soalan yang diajukan. Terima kasih kepada adik adik, anak anak yang menyertai aktiviti ini. 

Okay itu sahaja nak kongsikan ceritanya. Insha Allah nanti kami akan sertai lebih banyak program untuk bertemu dengan kawan-kawan semua! 

-Encik MemeranGemok- 
   

Tuesday, October 7, 2014

My Happy Ending #7 - Miss Lola

As Salam..

#myfurrykidsnamescratchktaj
         
Before Dulu
Now Sekarang
1         Cat/Dog’s Name
Nama kucing/anjing
Miss Lola a.k.a Bola
2         Cat/Dog’s Caretaker Name
Nama Penjaga kucing/anjing
Cik Jilapah
3         Location Rescued
Lokasi Diselamatkan
Kawan rescue dari Simpang Pulai. Masa tu ada trip ke Pulau Pinang. Jadi semasa perjalanan pulang tu, singgah la dekat Petronas sebab kawan minta tolong foster,  kembiri dan seterusnya ‘put for adoption’.
4         Date Rescued
Tarikh Diselamatkan
Disember  2012
5         Cat/Dog’s Condition when rescued
Keadaan kucing/anjing semasa diselamatkan
Masa tu Miss Lola baru melahirkan anak. Seekor anaknya juga saya foster. Miss Lola dulu kurus dan mukanya cengkung. Dia membebel sepanjang perjalanan menaiki kereta dari Simpang Pulai hinggalah Kuala Lumpur. Rasa macam berdarah telinga saya mendengarnya sebab saya lebih mudah menjaga kucing yang pendiam. Kucing di rumah yang kuat membebel pun saya latih supaya jadi pendiam dan pemalu seperti saya.
6         Cat/Dog’s Character
Sifat Kucing/Anjing
Masih kuat membebel. Nak makan, dia membebel. Nak minta sikat bulu, dia membebel. Kucing lain lalu pun dia membebel. Miss Lola suka bersantai di beranda dan akan membebel memanggil saya untuk menyikat bulunya.
7         How my cat/dog got his/her name
Macam mana  kucing/anjing mendapat namanya?
Saya ada sistem untuk menamakan kucing-kucing sama ada kucing komuniti/rescue dengan menggunakan urutan huruf bagi memudahkan saya dari segi tak pening kepala mencari ilham. Dan bila nak beri kepada adopter pun senang, biar la keluarga baru memberi nama yang sesuai dengan mereka.
Nama asal Miss Lola ialah Kucing L. Setelah sekian lama saya mencari keluarga baru yang sesuai untuk Miss Lola tetapi gagal. Saya pun tak sangk,  cabaran mencari keluarga yang sesuai untuk kucing berbulu panjang sama hebat tapi berbeza situasi dengan kucing berbulu pendek.  Ramai yang menunjukkan minat tetapi tidak menyokong pemandulan kucing atau ingin menjadikan Miss Lola kucing indoor-outdoor. Disebabkan saya dah kenal perangai Miss Lola yang  perasan  lasak tetapi sebenarnya diva, saya mengambil keputusan untuk terus menjaganya. Nama timangan Miss Lola ialah Bola, sebab saya telah meniru kawan saya yang menamakan kucingnya Lola Bebola.  Tapi cuba tengok gambar sekarang tu, memang macam bola!
8         My cat/dog condition now is….
Keadaan kucing/anjing saya sekarang… .
Miss Lola sudah membulat dan membola. Bulunya pun sudah kembang dan perlu disikat selalu. Malasnya! Bulu pendek kan senang. . . Tapi jangan risau, sebab Miss Lola akan menbebel sehingga saya sikat bulunya. Diva!
 Tabiat suka membolos dan melepaskan diri sudah tidak ada kerana dia sudah jadi mem besar di rumah.
9         Why I chose to spay/neuter my cat/dog
Mengapa saya memilih untuk memandulkan Kucing/anjing saya
Saya memilih untuk memandulkan kucing-kucing saya dan kucing-kucing komuniti saya kerana saya menjalankan tanggungjawab kemasyarakatan saya. Saya akan terus memandulkan kucing selagi ada kucing terbiar yang tidak ada tempat berteduh, tidak dapat makanan yang secukupnya, disepak terajang oleh syaitan bertopengkan manusia. Saya juga memandulkan kucing demi kesihatan mereka juga. Awet muda tau!


Sunday, September 21, 2014

Arrrghhhh...takutnya dengan kucing!!

As Salam..

Haaii...cuba baca tajuk kat atas...mcm biasa dengar je dialog ni bila kita makan di warung atau kedai mamak kan...siap ada yg angkat2 kaki atas kerusi..ada yang terus berdiri...ada yang kuis-kuis dengan kaki...ada yang muncung-muncung bibir dok syohh syohh dengan jari...mcm-mcm reaksi org boleh kita perhatikan..

Tahu kah uollss yg perasaan takut, fobia, panik pada kucing dikenali sebagai:


 

 Ye...ada 3 nama..tp semua merujuk kepada keadaan yg sama..
  • Gatophobia
  • Ailurophobia
  • Felinophobia 
Utk mereka yg suka dan sygkan kucing mmg tiada masalah..tp mereka2 yang menghadapi masalah ini..ketakutan itu mmg bukan ketakutan yang dibuat2..
Jadi kami ingin kongsikan beberapa cara yang mungkin boleh membantu golongan ini..almaklum..kucing ada banyak di Malaysia ni..takkan la setiap kali kucing gesel kaki kat kedai makan, awak nak melompat atas meja atau pun jerit2 mcm org kene rasuk kan...malu!

Pic credit: quiltedcraftsman.blogspot.com
  1.  Kenalpasti masalah..apa yang anda takut sangat dengan kucing..bulunya? suaranya? trauma kenangan lama dicakar atau digigit? 
  2. Ambil tahu fakta mengenai kucing. Ini akan dapat membantu anda memahami serta memberi diri anda sendiri jawapan mengapa kucing berbunyi begitu, mengapa kucing suka menggesel..apa tanda2 kucing itu happy atau marah..kenalpasti gaya tubuhnya..mcm org juga..kita boleh predict tindakan kucing berdasarkan body language yg di tunjukkan..kita cuba fahami naturenya..mmg tuhan jadikan haiwan ini berbulu, bergigi dan berkuku..kene faham tu..
  3. Mulakan dengan perlahan..lihat kucing yang didalam cage dari jarak yg selamat untuk anda..kalau takut ajakla kawan teman..perhatikan tindak tanduk kucing tersebut..ambil masa..jgn rushing..kalau dah berani...berdiri makin dekat dengan cage..berani kan diri..jangan takut..kucing tu di dalam, anda kan di luar..hehehhe..kalau dah diketahui kucing tu garang atau moody, pilihla kucing lain yang lebih calm..sbb kita baru nak berjinak2 dan memberanikan diri..
  4. Dah tak takut sangat dengan kucing? Ok..mari kita cuba utk bersentuhan dengan kucing..get in touch untuk overcome ketakutan kita...pilihla kucing yang diketahui friendly dan suka bersosial..cthnya kucing kawan2..kucing masih didalam cage...mesti anda perasan depa suka menggesel2 badan/bulunya kan...cuba pegang perlahan2 bulu tersebut...kucing juga suka nak bau2 tangan anda..take your time..kalau kucing tu cuba capai anda atau baju anda..jgn panik...kata berkawan..cuba tegur ia perlahan2 dan cuba untuk adakan sentuhan yang anda selesa...
  5. Wahh..dah makin confident?? Ok..apa kata kita mula dengan pegang2 kucing dengan ditemani kawan..cuba relax dan fokus..adalah perkara biasa kucing suka mencium2 dan mengesel..itu cara mereka berkomunikasi dgn kita selain mengiau..kang kucing berckp awak pengsan pulak..kan..kita duduk diam2..biarkan ia dtg dengan sendiri untuk menggesel dan mencium2..kalau nmpak ok..apa kita anda cuba usap bulunya perlahan2..anda perlu kenal pasti bahagian yang ok disentuh dan bahagian yang bahaya..contohnya..it's ok utk pat the head dan tengkuk/badannya...tp bukan perut dan ekornya..kita kan baru nak belajar2 berani dengan kucing jadi pilihla spot yg sesuai untuk place tangan kita tuh..kan..Ingat..relax..sbb kucing ni pon boleh sense org yg tak suka atau takut dengan dia..lagilah dia datang..kehehheeh..Ouhh..jgn lupa bawa toys..kucing ni lincah dan suka bermain..x perlu mahal2..setakat lidi yang hujungnya diikat dengan riben atau tali sudah memaidai utk buat si comel berlari2 keriangan..percayalah!
  6. Ulang aktiviti ini sampai anda rasa ketakutan terhadap kucing berkurangan...kalau dibandingkan..saiz kita ni lagi besar..so harusnya kucing takut ngan kita bukan sebaliknya..
Cuba berkasih sayang dengan haiwan kesayangan nabi ni..mulakan dengan memberi makan kucing jalanan..kucing jalanan ada yg stray dan tak tak takut org..ada yg bersifat feral, sgt2 shy dan prefer untuk menjauhi org..cuba feed mereka..lama2 rasa takut akan hilang..timbul pula rasa sayang walaupun asalnya anda hanya merasa kasihan...percayalah..

Pic credit: thecarousel.com

Kucing suka berdiri dan pegang lutut anda atau tarik kain anda di kedai makan..cuba fikir logik..kan kedai makan..mestilah kucing tu nak minta makan sbb lapar..bukannya nak ajak gaduh atau suka2 nak cederakan awak...so buat apa nak takut..betul tak?? Ada yg komplen sakit lututnya sbb kuku kucing tu tajam..logiknya sekali lagi...nama pon kuku..dah tu kucing terbiar..siapa pulak nak tolong potongkan kukunya tiap2 minggu..betul tak??

Pic credit: memegenerator.net
Kalau nak takut..takut la pada perkara yg logik utk ditakuti..kan...Bukan nak perkecil2kan sesiapa tp kami rasa ketakutan pada kucing merupakan sesuatu yang boleh diselesaikan dengan adanya ilmu..ala...dengan buaya, jerung pon ada orang yang tak takut..kenapa?? sbb mereka ada ilmunya...betul tak?? Diketahui kucing juga memberikan gigitan manja sbb nak bermain dengan tuannya..yg ni anda letak tepi...yang penting..kita beranikan diri dulu ok..so good luck!



Monday, August 11, 2014

Dilema Si Kucing Senior...

Assalammualaikum..Haii…
Dalam banyak2 kucing yg korang ada… berapa umur yg paling senior?? 10 thn??  12 thn??  15 thn??

Pic sekadar hiasan. Sumber: Google.com
Seperti manusia…kucing juga mampu mencapai umur senior yang panjang apabila dijaga dengan baik…walaubagaimanapun… bila dah namanya senior.. mcm2 la perubahan yg boleh berlaku.. sama ada dari segi fizikal ataupun mental…sungguhpun begitu.. selagi ada hayatnya… harus la kita menjaganya dengan penuh kasih sayang…tidak adil kiranya waktu ia muda kita sayang2 tp bila dah tua diabaikan...betul tak??

Bila usia makin meningkat (ada artikel yg menyatakan seawal 11 thn), memori, learning ability, awareness/alertness, pendengaran, penglihatan akan semakin berkurang. Ini menyebabkan berlaku perubahan pada pattern dan kekerapan mereka tidur dan juga aktiviti harian.

Kadangkala lupa akan habit kebiasaannya seperti lupa dan tercari2 bowl makanan atau bekas pasir kumbahannya…Ada masanya bertindak agresif terhadap ownernya dan kucing lain yang tinggal bersama-samanya… bukan sebab apa..tp mereka lupa!! Kesimpulannya..memahami keadaan mereka mampu membantu mereka utk cope dan adapt dengan situasi diri mereka itu selain mengurangkan kesakitan yg mungkin mereka hadapi tanpa kita sedari. 


Antara perlakuan yang kerapkali dilihat berlaku pada kucing senior:

  • Membuang najis di luar kotak kumbahannya
  • Membuang najis di tempat tidur atau di tempat ia makan
  • Kadang2 seperti tidak mengenali ahli keluarga dan pets yg serumah dengannya
  • Sesat di tempat yg dia biasa 
  • Merenung satu2 objek atau ruang dengan lama (mcm blur2 atau lost)
  • Berjalan atau merayap tanpa hala tuju walaupun di dalam rumah (mcm blur2 atau lost)
  • Stuck/tak mampu untuk meloloskan diri daripada halangan (cthnya mengiau2 minta didukung apabila berhadapan dengan tangga)
  • Kurang berminat untuk dibelai atau untuk berinteraksi, suka menyendiri
  • Minta perhatian lebih, bergantung dan clingy pada owner
  • Malas untuk groom bulu dan membersihkan diri seperti selalu 
  • Kurang selera untuk makan 
  • Kurang berminat dengan perkara sekeliling (walaupun diajak bermain)
  • Tidak betah/agitated
  •  Tidur tidak nyenyak, kerap terbangun di waktu malam
  •  Kadangkala menjadi sangat vokal berbanding biasa
Jika kucing senior kita ada menunjukkan tanda-tanda seperti di atas…sila lah segera ke vet untuk membuat pemeriksaan. Ini kerana mungkin ada antara perubahan2 itu merupa simptom untuk penyakit yang wujud akibat keadaan usia yang meningkat. Antara keadaan yang boleh kesakitan, ketidak selesaan dan menyebabkan limitasi pada pergerakkan ialah arthritis (sakit sendi), penyakit mulut dan gusi, disfungsi tiroid, kanser, gangguan pada pendengaran/penglihatan dan infeksi pada saluran urinari (termasuk kewujudan batu karang). Keadaan ini menjadi sebab mengapa kucing2 ini sangat sensitif pada sapaan dan sentuhan, menjadikan mereka moody dan seterusnya menjadi agresif. (Agresif ini bersebab - kucing tu memilih utk hissing atau menggigit untuk mengelakkan daripada disentuh kerana sakit, nak beredar atau lari dah x larat/malas/sakit).

Pic sekadar hiasan. Sumber: www.shannonspetsitting.net
Apa yg kita boleh bantu jika perubahan tingkah laku tidak disebabkan oleh sakit fizikal?

  • ·  Jika tiada masalah atau penyakit fizikal yang menjadi sbb perubahan tabiat dan perlakuan yg extreme ini..kebarangkaliannya ia disebabkan oleh aging of the brain…di luar negara, ada vet yg akan prescribe ubat anti-anxiety..walaubagaimanapun aktiviti ini kami tak pasti adakah ia dilakukan di Malaysia atau tidak.

  • Sediakan bekas kumbahan tambahan di beberapa tempat..kekalkan bekas yg sedia ada di tempatnya tapi cuba letakkan bekas tambahan di tingkas atas/bawah rumah jika kucing itu menghadapi masalah untuk turun/naik tangga. Pastikan ianya accessible..almaklum kucing senior..x larat nak jalan jauh..mata pun kabur2..deria pon dah berkurangan, lagi2 kalau dah ada masalah memory loss..so jgn la letak di tempat yg tersorok.. Pemilihan bekas kumbahan pon perlu yg sesuai..kucing senior kadang kala ada masalah untuk melompat masuk dan keluar bekas..jadi pilihla bekas yg mempunyai ruang masuk yg rendah dan luas bukaannya..

  • Kekeliruan dan disorientation kerap dilihat pada kucing yg sangat senior..bahasa mudah..nyanyuk…jadi jgnlah kerap ditukar jenis makanannya/pasir litternya, bimbang ia akan menolak makanan/tidak mahu guna pasir tersebut..jgn diubah lokasi bekas makanan dan pasir kumbahannya juga..kekalkan keadaan yg biasa dan rutin padanya…kalau keadaan distress masih ada..ada baiknya jika kucing ini dijaga pada satu ruang yang lebih kecil..bukan bermakna kita harus cage kan kucing ni tp memadailah dengan menghadkan pergerakkanya pada 1 floor saje dirumah anda atau menjaganya di dalam bilik. Ini memudahkan ia untuk mendapat access utk mknn dan pasir kumbahannya..so kurangla stress…bila kurang stress tentu moodnya makin baik..kan..mcm uollss la..kalau dah nak terbuang air tapi x jumpa2 toilet…harus korg stress kan..kan..silap2 tercirit…sama la keadaannya..

  • Ada banyak sebab mengapa wujud perubahan corak tidur.  Kucing mmg di anugerahkan night vision..bersifat nocturnal..common jika ia lebih aktive pada waktu mlm..tp  keadaan mungkin sedikit berbeza bila kucing itu dikategori senior. Perubahan pada deria mampu mengubah tahap lena tidur kucing sebenarnya. Peningkatan keperluan untuk membuang najis/kencing akibat organ dalam yg semakin menurun fungsinya ditambah dengan masalah nak mencari bekas pasir menyebabkan kucing kita ‘busy’ di waktu malam. Apa yg kita boleh bantu..selain membuat seperti apa yg disarankan pada point ke 2 dan ke 3 seperti di atas…kita boleh bermain dan menambahkan aktiviti mereka pada waktu siang..hakikatnya agak susah…dah pasif, x berapa minat bermain tp tak salah mencuba..bila dah penat bermain siang,mereka penat maka lebih mudah untuk tidur dengan lena..tidur yang berkualiti…bila ditengok balik..seperti kita menjaga baby..kan.. Tapi anxiety juga boleh menyebabkan mereka menjadi restless dan tak reti diam pada waktu malam. Mereka bising diluar pintu, ada yg memanjat2 kepala, kneading di perut dan peha..sepertinya meminta perhatian kita. Kucing yg bukan diumur senior selalunya suka bermain sesama sendiri, berlari atau mencari ‘adventure’ sendiri di rumah…sebab tu kita selalu kene pijak time tidur..betul tak…sebab mereka bermain..Menunjukkan stress kita pada kucing yg sedia stress seperti ini dengan cara memarahi, menghukum atau mengurung mereka tidak akan menyelesaikan masalah. Fikirkan cara untuk kembalikan pattern tidur sicomel ini untuk mengurangkan ‘gangguan’ di waktu malam. Ingat..penat bermain siang..malam tidurnya lena..Ada yg mengatakan cubaan menggunakan pheromone spray atau diffuser mampu membantu tapi ada juga yg komplen kaedah ini tidak berkesan pada kucing mereka..Ini menunjukkan penerima antara satu kucing dengan kucing yg lain adalah berbeza2..tapi tak salah kalau nak mencuba..kan…

 P/S: Sayangilah kucing kita walau apapun keadaannya...tua, muda, sihat, sakit...kan..