Monday, December 29, 2014

Bertabahlah Malaysia

As Salam dan Selamat Sejahtera,

Belum surut lagi kesedihan kerana kehilangan MH370 dan tragedi MH17, kini kita dikejutkan pula dengan kehilangan QZ8501 dikala kita bertungkus lumus menghadapi masalah banjir. Berat betul dugaan dan ujian yang terima.

Credit: Artwork by Lydia Rayyan

Kami amat2 bersimpati dan berduka dgn kejadian yang menimpa.

Anak2 bulus di rumah selesa tidur dan bermain, makanan dan air tidak ada yang kurang..

Bila melihat keadaan banjir di pantai timur, kami terfikir, bagaimana dengan anak2 bulus..penduduk yang terlibat tentunya akan diselamatkan dan diberi bantuan, tapi bagaimana dengan haiwan di kawasan tersebut..tak kira la haiwan peliharaan anjing, kucing ataupun haiwan ternakan. Namun kami gembira bila ada pihak2 yg berani tampil untuk memberi bantuan baik dari segi makanan ataupun keperluan anak bulus ni..tidak kurang juga yang menaiki rakit atau bot untuk menyelamatkan anak2 bulus yang cuba menyelamatkan diri. Banyak viral pic di laman sosial menunjukkan kucing yang dilihat duduk di atas bekas terapung, ada yang sedang berenang mencari perlindungan, bergayut di atas pokok, tidak kurang juga yang panjat bumbung rumah. Terima kasih banyak2.

Ada owner yang sanggup menunggu pasukan penyelamat bersama kucing peliharaannya untuk diselamatkan, ada yang menjinjing anak bulus dikiri dan kanan mengharungi air deras untuk ke pusat perlindungan. Paling menyayat hati bila pic bangkai kucing disebar2kan..Sedih sangat2..dah tak larat tangan ni asyik  nak meng 'hide' kan pic tersebut..

Kami mendoakan agar keadaan segara kembali kepada sediakala..Usaha akan terus dipergiatkan dalam menghulurkan bantuan. Hari ini hari mereka, hari kita entah esok atau lusa..makanya jangan lokek utk turut membantu ikut kemampuan masing2. Semoga ada hikmah disebalik kejadian.


Thursday, October 30, 2014

Neutering Day @ Klinik Kembiri Setapak Sponsored by The Bodyshop

Hi kawan-kawan!

Many weeks ago we were approached by The Bodyshop personnel who wanted to be known as Amy. Amy contacted us and informed us a good news! The Bodyshop agreed to sponsor our Neutering Program and we managed to neuter 18 stray cats, 9 of which are females. The program was conducted on last Sunday and this event has benefited both the stray cats and the public. The sum of this neutering sponsorship is MYR 1500 and apart from that, The Bodyshop was so generous (we bet they are still generous!) to donate 2 bags of Starpro Kibbles and more 50 cans of wetfood amounting more than MYR 500. 

The Bodysop gang and SCRATCH volunteers

Nurse Hannah (white T), Dr Goh (Orange T) assisting our
Neutering Coordinator
The neutering operations were all done in Klinik Kembiri Setapak, We would like to thank Nurse Hannah and Dr Goh (he was also with another female Vet Doc) for being very helpful to us that day. 


Food donation and distribution

The total amount received and paid to KKS
This is part of The Bodyshop CSR project and we were grateful being selected to receive this sponsorship. We were also told that Anita Roddick, the founder of The Bodyhsop, loved to do charity events both to humans and animals. This program was to keep the spirit Anita nurtured in her company. 

There is no word to convey our gratitude to Amy and her bunch of friends who came on Sunday and of course The Bodyshop. Thank you! Thank you! and again Thank you!!

If your company would like to sponsor similar program or giving donation please contact us at ktaj0311@gmail.com . Our admins will certainly get in touch with you. 

-Encik MemeranGemok-

Wednesday, October 8, 2014

S.C.R.A.T.C.H @ Kulaijaya

Hello kawan kawan, 

Hujung minggu (4th Oktober 2014) lepas kami telah dipelawa oleh pihak pegurusan IOI Mall Kulaijaya untuk terlibat dalam program World Animal Day 2014. Program ini bertujuan memberi kesedaran tentang kepentingan Trap-Neuter-Release/Rehome-Manage kepada populasi haiwan terbiar di luar sana sama ada kucing ataupun anjing. KAmi ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada Eric, iaitu salah seorang organizer dan contact person yang banyak berurusan dengan kami. 


Sebahagian dari sukarelawan kami sampai sehari awal. Maklumlah ramai antara kami tinggal di Kuala Lumpur. Demi berkongsi pengalaman dan pengatahuan bersama sama mereka di Kulaijaya, kami gigihkan ke sana walaupuan hari esoknya adalah Raya Haji. 

Program yang dianjurkan terarah kepada sesi penjagaan haiwan dan juga kesedaran tentang kezaliman terhadap haiwan. Kami juga ada membuka booth untuk jualan amal bagi menambah dana untuk membantu haiwan yang diselamatkan ataupun membantu kos pengembirian. 



ouh ya, memang volunteer kami sangat sangat limited jumlahnya. kalau ada kawan kawan yang mahu menjadi volunteer kami sila lah hantar kan email kepada 

ktaj0311@gmail.com dan tuliskan title VOLUNTEER 

kami memang senantiasa memerlukan sukarelawan untuk membantu terutama sekali menjaga booth ni. kami diberi peluang untuk memperkenalkan diri kepada follower yang datang ke IOI Mall Kulaijaya. Alhamdulillah sesi pengenalan telah disempurnakan oleh sukarelawan kami, Cik Idaxu. sekitar hampir tengah hari, dua volunteer kami datang juga! mereka bernama Kerby dan Kash! mereka berdua ini banyak membantuk memberi kesedaran kepada masyarakat tentang dogma melayu-islam-anjing yang tidak pernah habis. Kash dan Kerby adalah anjing yang direscue oleh sukarelawan kami. Kini mereka bukan sekadar haiwan peliharaan tetapi boleh membantu kami mengumpul dana dan juga menjaga booth!  


sekitar selepas makan tengah hari, dengan pelanggan makin ramai datang ke IOI Mall Kulaijaya, kami mengadakan aktiviti ringkas tentang penjagaan kucing kepada kanak kanak yang hadir. 



Pelbagai telatah dan karenah anak anak kecil ini dalam memberi respon kepada soalan yang diajukan. Terima kasih kepada adik adik, anak anak yang menyertai aktiviti ini. 

Okay itu sahaja nak kongsikan ceritanya. Insha Allah nanti kami akan sertai lebih banyak program untuk bertemu dengan kawan-kawan semua! 

-Encik MemeranGemok- 
   

Tuesday, October 7, 2014

My Happy Ending #7 - Miss Lola

As Salam..

#myfurrykidsnamescratchktaj
         
Before Dulu
Now Sekarang
1         Cat/Dog’s Name
Nama kucing/anjing
Miss Lola a.k.a Bola
2         Cat/Dog’s Caretaker Name
Nama Penjaga kucing/anjing
Cik Jilapah
3         Location Rescued
Lokasi Diselamatkan
Kawan rescue dari Simpang Pulai. Masa tu ada trip ke Pulau Pinang. Jadi semasa perjalanan pulang tu, singgah la dekat Petronas sebab kawan minta tolong foster,  kembiri dan seterusnya ‘put for adoption’.
4         Date Rescued
Tarikh Diselamatkan
Disember  2012
5         Cat/Dog’s Condition when rescued
Keadaan kucing/anjing semasa diselamatkan
Masa tu Miss Lola baru melahirkan anak. Seekor anaknya juga saya foster. Miss Lola dulu kurus dan mukanya cengkung. Dia membebel sepanjang perjalanan menaiki kereta dari Simpang Pulai hinggalah Kuala Lumpur. Rasa macam berdarah telinga saya mendengarnya sebab saya lebih mudah menjaga kucing yang pendiam. Kucing di rumah yang kuat membebel pun saya latih supaya jadi pendiam dan pemalu seperti saya.
6         Cat/Dog’s Character
Sifat Kucing/Anjing
Masih kuat membebel. Nak makan, dia membebel. Nak minta sikat bulu, dia membebel. Kucing lain lalu pun dia membebel. Miss Lola suka bersantai di beranda dan akan membebel memanggil saya untuk menyikat bulunya.
7         How my cat/dog got his/her name
Macam mana  kucing/anjing mendapat namanya?
Saya ada sistem untuk menamakan kucing-kucing sama ada kucing komuniti/rescue dengan menggunakan urutan huruf bagi memudahkan saya dari segi tak pening kepala mencari ilham. Dan bila nak beri kepada adopter pun senang, biar la keluarga baru memberi nama yang sesuai dengan mereka.
Nama asal Miss Lola ialah Kucing L. Setelah sekian lama saya mencari keluarga baru yang sesuai untuk Miss Lola tetapi gagal. Saya pun tak sangk,  cabaran mencari keluarga yang sesuai untuk kucing berbulu panjang sama hebat tapi berbeza situasi dengan kucing berbulu pendek.  Ramai yang menunjukkan minat tetapi tidak menyokong pemandulan kucing atau ingin menjadikan Miss Lola kucing indoor-outdoor. Disebabkan saya dah kenal perangai Miss Lola yang  perasan  lasak tetapi sebenarnya diva, saya mengambil keputusan untuk terus menjaganya. Nama timangan Miss Lola ialah Bola, sebab saya telah meniru kawan saya yang menamakan kucingnya Lola Bebola.  Tapi cuba tengok gambar sekarang tu, memang macam bola!
8         My cat/dog condition now is….
Keadaan kucing/anjing saya sekarang… .
Miss Lola sudah membulat dan membola. Bulunya pun sudah kembang dan perlu disikat selalu. Malasnya! Bulu pendek kan senang. . . Tapi jangan risau, sebab Miss Lola akan menbebel sehingga saya sikat bulunya. Diva!
 Tabiat suka membolos dan melepaskan diri sudah tidak ada kerana dia sudah jadi mem besar di rumah.
9         Why I chose to spay/neuter my cat/dog
Mengapa saya memilih untuk memandulkan Kucing/anjing saya
Saya memilih untuk memandulkan kucing-kucing saya dan kucing-kucing komuniti saya kerana saya menjalankan tanggungjawab kemasyarakatan saya. Saya akan terus memandulkan kucing selagi ada kucing terbiar yang tidak ada tempat berteduh, tidak dapat makanan yang secukupnya, disepak terajang oleh syaitan bertopengkan manusia. Saya juga memandulkan kucing demi kesihatan mereka juga. Awet muda tau!


Sunday, September 21, 2014

Arrrghhhh...takutnya dengan kucing!!

As Salam..

Haaii...cuba baca tajuk kat atas...mcm biasa dengar je dialog ni bila kita makan di warung atau kedai mamak kan...siap ada yg angkat2 kaki atas kerusi..ada yang terus berdiri...ada yang kuis-kuis dengan kaki...ada yang muncung-muncung bibir dok syohh syohh dengan jari...mcm-mcm reaksi org boleh kita perhatikan..

Tahu kah uollss yg perasaan takut, fobia, panik pada kucing dikenali sebagai:


 

 Ye...ada 3 nama..tp semua merujuk kepada keadaan yg sama..
  • Gatophobia
  • Ailurophobia
  • Felinophobia 
Utk mereka yg suka dan sygkan kucing mmg tiada masalah..tp mereka2 yang menghadapi masalah ini..ketakutan itu mmg bukan ketakutan yang dibuat2..
Jadi kami ingin kongsikan beberapa cara yang mungkin boleh membantu golongan ini..almaklum..kucing ada banyak di Malaysia ni..takkan la setiap kali kucing gesel kaki kat kedai makan, awak nak melompat atas meja atau pun jerit2 mcm org kene rasuk kan...malu!

Pic credit: quiltedcraftsman.blogspot.com
  1.  Kenalpasti masalah..apa yang anda takut sangat dengan kucing..bulunya? suaranya? trauma kenangan lama dicakar atau digigit? 
  2. Ambil tahu fakta mengenai kucing. Ini akan dapat membantu anda memahami serta memberi diri anda sendiri jawapan mengapa kucing berbunyi begitu, mengapa kucing suka menggesel..apa tanda2 kucing itu happy atau marah..kenalpasti gaya tubuhnya..mcm org juga..kita boleh predict tindakan kucing berdasarkan body language yg di tunjukkan..kita cuba fahami naturenya..mmg tuhan jadikan haiwan ini berbulu, bergigi dan berkuku..kene faham tu..
  3. Mulakan dengan perlahan..lihat kucing yang didalam cage dari jarak yg selamat untuk anda..kalau takut ajakla kawan teman..perhatikan tindak tanduk kucing tersebut..ambil masa..jgn rushing..kalau dah berani...berdiri makin dekat dengan cage..berani kan diri..jangan takut..kucing tu di dalam, anda kan di luar..hehehhe..kalau dah diketahui kucing tu garang atau moody, pilihla kucing lain yang lebih calm..sbb kita baru nak berjinak2 dan memberanikan diri..
  4. Dah tak takut sangat dengan kucing? Ok..mari kita cuba utk bersentuhan dengan kucing..get in touch untuk overcome ketakutan kita...pilihla kucing yang diketahui friendly dan suka bersosial..cthnya kucing kawan2..kucing masih didalam cage...mesti anda perasan depa suka menggesel2 badan/bulunya kan...cuba pegang perlahan2 bulu tersebut...kucing juga suka nak bau2 tangan anda..take your time..kalau kucing tu cuba capai anda atau baju anda..jgn panik...kata berkawan..cuba tegur ia perlahan2 dan cuba untuk adakan sentuhan yang anda selesa...
  5. Wahh..dah makin confident?? Ok..apa kata kita mula dengan pegang2 kucing dengan ditemani kawan..cuba relax dan fokus..adalah perkara biasa kucing suka mencium2 dan mengesel..itu cara mereka berkomunikasi dgn kita selain mengiau..kang kucing berckp awak pengsan pulak..kan..kita duduk diam2..biarkan ia dtg dengan sendiri untuk menggesel dan mencium2..kalau nmpak ok..apa kita anda cuba usap bulunya perlahan2..anda perlu kenal pasti bahagian yang ok disentuh dan bahagian yang bahaya..contohnya..it's ok utk pat the head dan tengkuk/badannya...tp bukan perut dan ekornya..kita kan baru nak belajar2 berani dengan kucing jadi pilihla spot yg sesuai untuk place tangan kita tuh..kan..Ingat..relax..sbb kucing ni pon boleh sense org yg tak suka atau takut dengan dia..lagilah dia datang..kehehheeh..Ouhh..jgn lupa bawa toys..kucing ni lincah dan suka bermain..x perlu mahal2..setakat lidi yang hujungnya diikat dengan riben atau tali sudah memaidai utk buat si comel berlari2 keriangan..percayalah!
  6. Ulang aktiviti ini sampai anda rasa ketakutan terhadap kucing berkurangan...kalau dibandingkan..saiz kita ni lagi besar..so harusnya kucing takut ngan kita bukan sebaliknya..
Cuba berkasih sayang dengan haiwan kesayangan nabi ni..mulakan dengan memberi makan kucing jalanan..kucing jalanan ada yg stray dan tak tak takut org..ada yg bersifat feral, sgt2 shy dan prefer untuk menjauhi org..cuba feed mereka..lama2 rasa takut akan hilang..timbul pula rasa sayang walaupun asalnya anda hanya merasa kasihan...percayalah..

Pic credit: thecarousel.com

Kucing suka berdiri dan pegang lutut anda atau tarik kain anda di kedai makan..cuba fikir logik..kan kedai makan..mestilah kucing tu nak minta makan sbb lapar..bukannya nak ajak gaduh atau suka2 nak cederakan awak...so buat apa nak takut..betul tak?? Ada yg komplen sakit lututnya sbb kuku kucing tu tajam..logiknya sekali lagi...nama pon kuku..dah tu kucing terbiar..siapa pulak nak tolong potongkan kukunya tiap2 minggu..betul tak??

Pic credit: memegenerator.net
Kalau nak takut..takut la pada perkara yg logik utk ditakuti..kan...Bukan nak perkecil2kan sesiapa tp kami rasa ketakutan pada kucing merupakan sesuatu yang boleh diselesaikan dengan adanya ilmu..ala...dengan buaya, jerung pon ada orang yang tak takut..kenapa?? sbb mereka ada ilmunya...betul tak?? Diketahui kucing juga memberikan gigitan manja sbb nak bermain dengan tuannya..yg ni anda letak tepi...yang penting..kita beranikan diri dulu ok..so good luck!