Tuesday, May 29, 2012

Sehari Bersama Anak-Anak Pusat Jagaan Nuri

Di atas jemputan oleh Encik Aidid Ismail, Pengurus Perhubungan Usahawan, Perolehan Kumpulan Telekom Malaysia, SCRATCH telah ke rumah anak-anak yatim Pusat Jagaan Nuri di Setapak pada 20 May 2012 yang lalu. 

Tujuan asal Encik Aidid menjemput kami adalah untuk memberikan penerangan penjagaan kucing yang betul kepada adik-adik yang menghuni Pusat Jagaan Nuri ini memandangkan adik-adik di sini suka memelihara kucing dan membawa pulang kucing-kucing yang mereka temui. 

Pada hari yang sama, turut diadakan gotong royong membersihkan kawasan sekitar Pusat Jagaan Nuri, mengecat dinding dan merasmikan pusat sumber.Adik-adik yang turut sama mengecat

Perasmian Pusat Sumber

Beberapa hari sebelum menemui adik-adik ini, SCRATCH-ers dengan bantuan Abang Ayie telah berjaya mengumpulkan pelbagai jenis makanan ringan, kudapan, alatulis dan cenderahati hasil sumbangan rakan-rakan di Facebook.

Jutaan terima kasih kepada mereka yang telah menyumbangkan barangan di bawah, terutama sekali abang Ayie dan anak-anak saudaranya yang sibuk menyediakan goodie bags :) 


Sumbangan dari Abang Ayie dan puding dari Tanti Dogmudder

Sumbangan dari Mia Emilia

Sumbangan dari BinaSumbangan dari Fia Razali

  
Sumbangan dari Acikvoodoo Zet
Sumbangan dari Mikhaela Dessy Chan
Sumbangan Richard Lim dari SPCA SarawakSumbangan dari Carrie Anne Long
Sumbangan dari sahabat baik cik Bella

Homemade choc muffin oleh Marina Tham yang di hias dengan kotak yang cantik

Goodie bag untuk adik-adik Pusat Jagaan Nuri

Tenaga kerja yang membantu Abang Ayie packing goodie bags :)
Kanak² yang dirasuah setelah selesai kerja :)

Ini pula gambar² yang di ambil pada sebelah petang, setelah selesai sesi gotong-royong dan jamuan makan tengahari yang diadakan di padang permainan kanak-kanak yang terletak berhadapan Pusat Jagaan Nuri ini.Selepas makan, ada sesi penyerahan goodie bags untuk adik-adik. Girang betul wajah mereka masa dapat goodie bags :D


Goodie bags. Taaaraaa~


 
 
Sesi bermain Angry Birds dalam Galaxy Tab Abang Ayie
Ok jangan rebut-rebut. Nanti kita panggil Abang Ayie belikan sorang satu Galaxy Tab ye

Kemudian tibalah sesi 'talk' oleh akak-akak SCRATCHer mengenai penjagaan kucing yang betul. Tengok ni, comel dan gebu-gebu kucing dalam jagaan adik-adik di sini.
Cik Tedi yang sedang memberi penerangan
 
Adik² yang tekun mendengar penerangan dari akak-akak
 
Yang di depan dan berbaju putih la penjaga rasmi kucing-kucing di rumah jagaan ini. Beliau dipanggil 'Abang Mus' adik-adik di sini.Tengok tu, rajin bertanya juga :)
 
'Ibu' dan 'keluarga' bagi adik-adik yang menghuni di sini :)
Sebelum pulang, Cik Sri, Snip Program Coordinator kami sempat memberi sedikit penerangan mengenai pemandulan kucing-kucing kepada adik-adik di sini.


Dengan wang derma sejumlah RM720 dari beberapa individu tertentu, ini sajalah sumbangan yang mampu kami berikan untuk Pusat Jagaan Nuri ini.

Terima kasih kepada individu-individu di bawah :

1) Shaf Que sekeluarga RM150
2) Mr LTPK RM100
3) Ghazaly Bakar RM300
4) Zuraida Anuar RM50
5) Bina RM20
6) Puan Faizah Aziz sekeluarga RM100
 

 Sempat juga kami merakamkan gambar kenang-kenangan bersama adik-adik di sini.Malah kami turut diberi saguhati oleh tenaga kerja Pusat Jagaan Nuri. Yaaayyyy!

Idaxu, Junior Snip Coordinator
Cik Tedi, SCRATCH Admin & Coordinator

Cik Sri, Snip Program Coordinator

Cik Hasliza, senior SCRATCH-er
Terima kasih kepada semua pihak yang terlibat pada hari ini. Di harap pada masa akan datang, kami boleh memperbanyakkan lagi aktiviti amal sebegini. InsyALLAH :)


4 comments:

  1. WAHH...best2...awareness to the future generation..bak kata org mencegah lebih baik dr merawat kan..hehehe

    mesti terhibur anak2 tu dengan kehadiran korg

    ReplyDelete