Friday, January 3, 2014

S.C.R.A.T.C.H at PetWorld JB!

Hi kawan kawan,

Di tahun 2013, kami sangat sangat bernasib baik kerana mendapat jemputan untuk menyertai pelbagai program amal untuk menambah dana subsidi kami. Terkini pada bulan Disember yang lalu, berlangsung PetWorld di Danga City Mall dari 14 hingga 15 haribulan. 

Di awal perancangan, hanya 4 orang sukarelawan yang dapat hadir di program besar ini tetapi akhirnya seramai 8 orang sukarelawan yang membantu! Terima kasih kepada volunteers SCRATCH yang menjayakan dan melicinkan perjalan aktiviti  ini. Volunteers kami tiba pada petang Jumaat 13 haribulan dan menginap di hotel yang berdekatan di Dangat City Mall. Ouh kami suka kan Johor Baharu dan orang JB! Setelah selesai menguruskan penginapan kami ke tapak exhibition untuk merancang susunatur booth kami. pelbagai barang jualan dan aktiviti yang kami telah aturkan untuk menyambut follower follower kami di J.B . Untuk pengetahuan follower semua ketika event di JB kami ada bawa T-shirt biru edisi terhad. T-shirt ini buat pertama kalinya di jual di JB dan kawan kawan di KL pun masih belum dapat membelinya lagi. Tetapi jangan risau, kami akan ada event di SACC mall dan baju ini boleh diperolehi di sana. Jangan lupa jumpa kami di sana nanti. Detailnya akan kami beri sedikit hari nanti. 

Seperti biasa, aktiviti face-painting adalah aktiviti yang paling panas. Tua muda, kanak kanak dewasa, follower di JB memang sangat mengkagumkan. Mereka datang memberi sokongan seawal jam 11 pagi iaitu sebaik sahaja dewan pameran dibuka kepada umum pada hari sabtu.kanak kanak mula mengerumuni booth kami untuk face-painting.  

seronoknya di PetWorld JB, berlangsung juga pertunjukan reptilia seperti ular, cicak gecko dan arachnid (labah labah). Menjelang tengah hari selepas jam 1, lebih ramai pengunjung dan follower yang datang singgah ke booth kami. ada yang datang menderma dan tak kurang juga yang datang memborong membeli barangan jualan kami untuk menderma. hari pertama berakhir pada jam 830 malam. kami ingin meminta maaf kerana ada follower dan supporter yang datang terlewat sedikit dan kami telah pun berkemas pulang. kami pulang dan berdoa hari kedua menjanjikan jualan yang lebih baik untuk kami buat tambahan dana. 

Di hari kedua kami didatangi pengunjung, supporter, follower lebih awal dari yang dijangka. kami amat berbesar hati dengan sokongan yang diberikan oleh kawan kawan tinggal di JB. gambar gambar di bawah adalag antara pemandangan yang sempat kami rakam sekitar berlangsungnya event PeWorld Johor Baharu 2013. 

Salah seorang follower yang tekun mendengar  penerangan dari
volunteer kami. 
Kakak kakak manis dan adik adik chomel yang sibuk membeli
sambil beramal untuk membantu dana SCRACTH 

Antara limited edition t-shirts dan non-woven bag yang ada
di booth kami. warna warni barangan yang boleh menceriakan
hidup dan juga membantu kucing terbiar anjing jalanan. 

kami tetap berterima kasih kepada pengunjung yang datang sama ada
yang membeli sambil menderma mahupun yang datang mendengar
penerangan kami. 
Akhir sekali kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Presiden Kelab Kucing Malaysia dan juga wakil dari SmeartHeart yang bermurah hati berkongsi makanan kucing dengan kami untuk diberikan kepada volunteer dan feeder kami. Setiap event yang kami sertai, kami amat bernasib baik menerima sumbangan dari pihak yang sangat bermurah hati kepada kami. Alhamdulillah kami panjatkan tanda kesyukuran dan kami mendoakan kebaikan keatas mereka.   


untuk kawan kawan yang belum mengetahui, kami bukan meminta sedekah ataupun derma semata mata. kami bekerja keras membuat merchandise atau barang barang untuk jualan dan dari situ kami mengumpul dana. kami juga ingin memberitahu bahawa kami bukanlah petshop. membeli dengan kami bermakna kawan kawan membantu secara terus kelangsungan dana kami. kami tidak meminta minta tapi kami percaya kawan kawan follower akan menyokong aktiviti yang kami jalankan. 

Event yang seterusnya akan diadakan di SACC Mall Shah Alam. Apa kata kawan kawan datang dan berkenalam dengan volunteers kami untuk mendapatkan penerangan lanjut tentang aktiviti yang kami telah jalankan, sedang jalankan dan akan jalankan. 

dari semasa ke semasa kami akan membuat pengumuman di main page kami. boleh tekan di sini, ye kawan kawan di situ lah. :-) 

okay itu sahaja buat masa ini. nanti ada masa kami akan updatekan lagi cerita cerita menarik buat bacaan santai kawan kawan. 

-Encik Memerangemok-

1 comment: