Monday, December 29, 2014

Bertabahlah Malaysia

As Salam dan Selamat Sejahtera,

Belum surut lagi kesedihan kerana kehilangan MH370 dan tragedi MH17, kini kita dikejutkan pula dengan kehilangan QZ8501 dikala kita bertungkus lumus menghadapi masalah banjir. Berat betul dugaan dan ujian yang terima.

Credit: Artwork by Lydia Rayyan

Kami amat2 bersimpati dan berduka dgn kejadian yang menimpa.

Anak2 bulus di rumah selesa tidur dan bermain, makanan dan air tidak ada yang kurang..

Bila melihat keadaan banjir di pantai timur, kami terfikir, bagaimana dengan anak2 bulus..penduduk yang terlibat tentunya akan diselamatkan dan diberi bantuan, tapi bagaimana dengan haiwan di kawasan tersebut..tak kira la haiwan peliharaan anjing, kucing ataupun haiwan ternakan. Namun kami gembira bila ada pihak2 yg berani tampil untuk memberi bantuan baik dari segi makanan ataupun keperluan anak bulus ni..tidak kurang juga yang menaiki rakit atau bot untuk menyelamatkan anak2 bulus yang cuba menyelamatkan diri. Banyak viral pic di laman sosial menunjukkan kucing yang dilihat duduk di atas bekas terapung, ada yang sedang berenang mencari perlindungan, bergayut di atas pokok, tidak kurang juga yang panjat bumbung rumah. Terima kasih banyak2.

Ada owner yang sanggup menunggu pasukan penyelamat bersama kucing peliharaannya untuk diselamatkan, ada yang menjinjing anak bulus dikiri dan kanan mengharungi air deras untuk ke pusat perlindungan. Paling menyayat hati bila pic bangkai kucing disebar2kan..Sedih sangat2..dah tak larat tangan ni asyik  nak meng 'hide' kan pic tersebut..

Kami mendoakan agar keadaan segara kembali kepada sediakala..Usaha akan terus dipergiatkan dalam menghulurkan bantuan. Hari ini hari mereka, hari kita entah esok atau lusa..makanya jangan lokek utk turut membantu ikut kemampuan masing2. Semoga ada hikmah disebalik kejadian.


4 comments:

  1. samalah :( akak skip cepat2 post org yg tunjuk kucing semua ni. aduh sedih sgt

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  4. artikelnya menarik ,,
    mantap,salam sukses,,

    ReplyDelete