Saturday, August 6, 2011

KTAJ Online Adoption House

Kami sering menerima kes di mana kucing² yang ber-profile cantik dan kacukan kucing berbulu panjang dan kacukan kucing berbaka exotic turut menjadi mangsa buangan dan menjadi kucing gelandangan. Ada yang ingin dibuang oleh tuan mereka kerana memiliki kucing yang terlalu banyak. Ada yang dibiarkan menjadi kucing jalanan kerana tidak berjaya dijual. Ada juga yang ditemui beranak-pinak di bangunan² awam seperti di sekolah, kawasan apartment, hospital, pasar dan sebagainya.

Gambar di bawah ini adalah contoh gambar kucing² yang kami maksudkan. Gambar² di bawah adalah gambar kucing² yang pernah ditemui/terima oleh penyelamat dan sukarelawan KTAJ.


Tuan lama menyatakan hasrat untuk membuang seekor ibu dan 5 anaknya
kerana memiliki terlalu banyak kucing. Kucing² ini dibiarkan mencari makanan sendiri di kawasan kuarters kakitangan awam.


Adik beradik kucing di atas.
Sebahagiannya tak sempat dicarikan tuan baru lepas kelihatan
dikejar oleh beberapa anjing liar dikawasan kucing ini ditemui.


Ditemui di kawasan apartment
dan ditanggap pihak pengurusan untuk di buang ke pasar



Ditinggalkan di kawasan letak kereta apartment
untuk mencari makan sendiri bersama adik-beradik yang lain.



Ditemui bersama ibu dan adik-beradik lain di kawasan parking apartment.
Dibiarkan mencari makan sendiri. Dipercayai dibuang oleh tuannya.
Ada adik-beradiknya yang mati dilanggar kereta di parking tersebut.



Namun tak semua kucing ini di BUANG. Ada yang terpaksa dicarikan tuan baru kerana tuan lama ada masalah kesihatan, masalah keluarga terpaksa berpindah/bekerja di luar negara.


Dicarikan tuan baru kerana tuan asal berkahwin, berkeluarga dan tak dapat bagi perhatian kepadanya



Tuan lama meninggal dunia

Ada jugak yang ditemui dalam keadaan cedera dan dirawat oleh sukarelawan kami.


Ditemui dalam keadaan mengesot di kawasan kedai makan di percayai dilanggar
dan kecederaan kekal pada tulang pelvik



Kucing² cantik sebegini lebih mudah mendapatkan tuan baru berbanding kucing-kucing kampung / domestik short hair cats.

Kucing-kucing ini biasanya diserahkan kepada tuan baru dengan harapan menjadi homepets dan dijaga dengan baik. Malangnya, ada pihak yang tidak bertanggungjawab mengambil kucing² ini untuk tujuan pembiakan, dijual semula dan macam-macam lagi. Kucing yang tidak berdosa ini menjadi mangsa manusia yang suka mengambil kesempatan memperolehi wang secara mudah.

Bagi mengelakkan golongan yang suka mengambil kesempatan ini, kami meletakkan kucing² di bawah 'Online Adoption House' kami di mana kucing² ini akan di hantar ke panel vet kami untuk dinyahcacing, nyahkutu, vaksin dan sekiranya layak menjalani pembedahan, mereka akan terus dimandulkan.

Kucing² ini akan kami carikan tuan baru dan setiap kucing akan dikenakan adoption fee.

Kucing kampung : percuma - RM50
Kucing kacukan dan bulu panjang : RM150-200

Adoption fee adalah merangkumi fi perubatan dan pemandulan yang kami nyatakan di atas.

Sekiranya ada berminat untuk menjadi tuan baru kepada kucing² yang ada dalam Online Adoption House kami, anda boleh mendownload borang Permohonan Penjagaan Kucing/Cat Adoption Application dengan mengisi borang soal-selidik yang kami sediakan. Kami akan menghubungi anda semula sekiranya permohonan anda menepati tuan baru yang kami cari. Kami jugak berharap agar pemohon yang terpilih dapat mengambil sekali kucing² baka kampung yang diiklankan secara percuma oleh rakan² KTAJ yang lain dan takde istilah pilih kasih dalam memberikan kasih sayang kepada kucing² ini...






12 comments:

  1. semalam dekat hostel ade kucing baru . ade bulu kuar dari telinga , breed ape tu ea . taktau sorry . macam cari anak . so kiut . tapi tak sempay nak main2 ngan dia sebab dah lewat ke kelas . huhuhu

    ReplyDelete
  2. ish22...ape r dowg nie..klw xnk bela..buat r iklan nk kc kcing free...kt mudah.com..melambak boley buat kot...FB pown boley..mcm2 boley.,.jnji jgn ptus asa utk usaha agak anak2 tu dpt kluarga bru y bertnggungjwap...kn..???

    ReplyDelete
  3. Salam... kalau saya berminat dgn kucing putih, long haired, gambar no 3 dari bawah, bagaimana ye?

    ReplyDelete
  4. Ada tak yang mana2 memerlukan penjaga....

    ReplyDelete
  5. sila PM saya ye atau email saya TQ haidaramir85@gmail.com

    ReplyDelete
  6. lepas dah download nak hantar borang di mana? saya berumur 20 tahun, boleh tak saya mohon walaupun belum 21 tahun?

    ReplyDelete
  7. Alamat di manakah.. jika borang2 tersebut di-isi harus dihantar ke mana?? email ataw alamat?? Kalau boleh berikan No.HP untuk memberikan urusan yg lebih senang.. ^_^

    ReplyDelete
  8. saya nak kucing kampung. macam mana ye? nak kena isi borang ke?

    ReplyDelete
  9. im from penang and i want to adopt a neutered female cat. any advice would be very much appreciated. TQ !

    ReplyDelete
  10. For those who interested to adopt cats, kindly visit our ONLINE ADOPTION HOUSE - https://www.facebook.com/groups/KTAJ.OAH/

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. email to us at ktaj0311@gmail.com

      Delete